Dehydrering, hedeslag og førstehjælp

Varme, sol og for lidt væske kan føre til dehydrering og hedeslag, som er en livstruende tilstand. Vær derfor ekstra opmærksom i sommervarmen.

Tegn på dehydrering:

  • Kæledyret søger vand og kolde gulve
  • Hunden giver hals, savler, har tørre og røde slimhinder/tandkød, får høj puls og virker  forvirret.
  • Slaphed
  • Mindre elastisk hud, hvilket du kan prøve at tjekke således:
    • Ta’ fat om et stykke hud på toppen af hovedet med tommel- og pegefinder og giv slip. Hvis huden ikke falder tilbage i normal stilling med det samme, så er det tegn på dehydrering. (Prøv det gerne af under normale forhold, så du ved, hvordan det bør være).

Hvad kan du gøre?

Hvis du har mistanke om dehydrering, så sørg for at få din hund kølet ned og give den vand hurtigst muligt samt hold den i ro. Læg et vådt klæde rundt om dens mave, ryg og på dens hoved. Enten almindeligt postevand (ikke iskoldt) eller en særlig opløsning af sukker og vand, som man kan købe forskellige steder. Hvis hunden er for slap til selv at drikke, så hæld vandet i munden på den med en ske, vandflaske el. lign.

Er der ingen bedring med det samme, så tag straks kontakt til os.  I alvorlige tilfælde er symptomerne slingren, vejrtrækningsbesvær, opkast og blodig diarré. Vi er med i et samarbejde med døgnvagt, så du kan altid ringe på vores nummer og få hjælp. Læs mere om vagtsamarbejdet og få flere råd til førstehjælp her: dyrlægevagtenranders.dk

Hedeslag

Hvert år dør hunde af hedeslag. Typisk er årsagen, at de er blevet efterladt i en for varm bil eller de er blevet motioneret i for varmt vejr uden mulighed for at blive nedkølet. HUSK at kæledyr altid skal have adgang til frisk vand.

Hvad er hedeslag?

Når kroppens evne til at regulere kropstemperaturen er sat ud af spil, fordi temperaturen i omgivelserne er for høj. Risikoen for hedeslag større for hunde og flere andre kæledyr, fordi de ikke kan regulere kropstemperaturen ved at svede på samme måde som mennesker. Hunde har kun få svedkirtler under trædepuderne. De kan dog regulere på anden vis.

Kropstemperatur

Den normale kropstemperatur for hunde er mellem 38-39 grader. Overstiger temperaturen  42 grader, er der risiko for alvorlige organskader og død. Hvis temperaturen har været over 39 grader og det lykkes dig at nedbringe den, så bør du alligevel tage kontakt til os, da der kan være sket skader.

Nogle racer er mere disponerede end andre

Kortsnudede (brachiocephale), overvægtige, tykpelsede og hunde med hjerte- og luftvejsproblemer har særlig stor risiko for at få hedeslag.