Forstørret prostata

60-80% af alle intakte hanhunde har forstørret prostata. Særligt når de er over seks år er de i risikogruppen. Det kan give ubehag, bl.a. når hunden skal tisse og af med afføring samt smerter i lænden. Og så kan det i sjældne tilfælde være tegn på betændelse eller kræft. Der er derfor god grund til at få det tjekket hos os. Hvis du vil bruge din hanhund til avl, anbefales det også at få tjekket den for forstørret prostata, da lidelsen påvirker sædkvaliteten.

Om forstørret prostata

Prostata – blærehalskirtlen – omringer hundens urinrør, hvor blæren munder ud i urinrøret. Intakte hanhundes prostata vokser hele livet, og derfor øges risikoen for forstørrelse med alderen. Det er testoteron, der får prostata til at vokse og bliver den for stor, kan den klemme urinrøret og blæren. Forstørret prostata ses hos mennesker, hunde og meget sjældent hos katte.

Ta’r det tid, når din hanhund letter ben? Det kan være et tegn på forstørret prostata. Vi kan tjekke det med en blodprøve.

Hvilke gener medfører forstørret prostata for hunde?

  • Problemer med at tisse, fordi urinrøret bliver klemt
  • Problemer med at komme af med afføring, fordi endetarm bliver klemt
  • Lændesmerter
  • Infernilitet eller nedsat sædkvalitet

Hvordan opdager man forstørret prostata?

Man kan ikke med ’det blotte ’øje’ se forstørret prostata på hunden i de tidlige stadier. Men dyrlægen kan finde ud af det ved at undersøge hunden og tage en blodprøve.

Når lidelsen er mere fremskreden, kan følgende være tegn på forstørret prostata:

  • Sjat-tisseri, hyppig urinering og problemer med at tømme blæren helt.
  • Når hunden hviler sig, kan der være blod for enden af penis
  • Besvær med at rejse sig, løfte ben og uvilje mod bevægelse (hvilket dog også kan være tegn på gigt)
  • Flad afføring – i værste fald forstoppelse

Hvorfor er det vigtigt at få undersøgt sin hund for forstørret prostata?

Forstørret prostata er heldigvis i langt de fleste tilfælde godartet, men det kan være tegn på betændelse eller kræft. Selv om der ’blot’ er tale om godartet forstørret prostata, så kan det medføre smerter og ubehag. Jo før din hund bliver behandlet, jo lettere, billigere, hurtigere og effektiv er behandlingen.

Hvordan behandler man forstørret prostata?

Prostata kan mindskes ved medicinsk behandling/hormonpiller. Kirurgisk og medicinsk kastration er også en behandlingsmuligheder. I sjældne tilfælde kan forstørrelsen skyldes betændelse, hvilket betyder, at din hund skal have antibiotika i 3-4 uger. Har infektionen udviklet sig til bylder, skal der muligvis lægges dræn for at tømme dem. Prostatakræft er heldigvis yderst sjælden hos hunde. Men det kan forekomme, og forstørret prostata kan være et tegn på kræft.