Der er mange fordele ved kikkertsterilisation
På Randers Dyrehospital udfører vi kikkertsterilisationer (også kaldet laparoskopisk sterilisation) på hunde og katte. Det er et alternativ til en traditionel sterilisation. Flere og flere ejere af tæver og hunkatte vælger dette alternativ.
Hvad er fordelene ved en kikkertsterilisation?
- Vi kan på en meget skånsom måde at undersøge dyrenes organer og operere, hvor det typisk kan være meget svært at se med det blotte øje.
- Det efterlader kun to små ‘huller’ som sår (hvor kameraet er ført ind og hvor instrumenterne bliver ført ind) på ca. 1 cm. Ved en almindelig sterilisation efterlades typisk et operationssår på 5-10 cm; afhængig af dyrets størrelse.
- Vi kan tage indvendige billeder og vise dig, hvad vi har set og hvad vi har lavet.
- Operationen er typisk hurtigere og dit kæledyr derfor kortere tid i narkose.
Vi anbefaler kikkertsterilisation, da det er mere skånsomt for dyrene, og de typisk hurtigere er ovenpå igen. Dyr, der er blevet almindelig steriliseret, har normalt brug for to slags smertestillende op til fire til fem dage, mens dyr, der har fået en kikkertsterilisation som regel kan klare sig med en enkel slags smertestillende en til to dage.
Hvordan foregår en kikkertsterilisation?
Ved en kikkertsterilisation laver dyrlægen to små huller i bugen på ca. 1 cm hver. Bughulen bliver blæst let op med CO2, hvilket forbedrer synligheden. Herigennem føres der hhv. kamera og instrumenter, så man kan se nøjagtigt, hvad man laver inde i bughulen. Skal man se de samme ting ved en almindelig åbning til bughulen, skal man typisk lave en forholdsvis stor åbning, hvilket sjældent er ønskværdigt pga. smerterne, ophelingen af såret samt risikoen for forurening af såret. Når man er kommet ind i bughulen og fået et overblik, finder dyrlægen livmoderen og æggestokkene. Æggestokkene fjernes herefter med en forsigtig brænding af vævet omkring, så man sikrer sig, at der ikke er blødning i vævet efterfølgende.
Når dette foretages, hægtes æggestokkene kortvarigt fast til siden af bughulen udefra. Dit kæledyr har muligvis fået klippet pelsen af i en lille stribe op langs ribbenene i begge sider for, at vi kan sikre et sterilt miljø, når vi trækker en nål igennem bugvæggen og ind i bughulen. Når æggestokkene er løsnet, trækkes de forsigtigt op igennem den lille åbning, der er lavet til instrumenterne, og herefter kan de små åbninger lukkes igen og operationen er overstået. De små sår lukkes typisk med sting inde i huden, så der ikke er ikke noget, der skal fjernes efterfølgende.
Vores dyrlæge Majbritt har stor erfaring med kikkertsterilisationer (laparoskopisk sterilisation). Hun har taget en efteruddannelse ved International School of Veterinary Postgraduade Studies i endoskopi og endoskopisk kirurgi, som er det udstyr og de metoder, som bruges ved kikkertsterilisationer.
Studiet bygger videre på Majbritts ekspertise i og interesse for kirurgi, og ikke mindst hendes 4-årige efteruddannelse General Practitioner Certificate i Small Animal Medicine and Surgery
Med dyrehospitalets særlige kompetencer inden for kirurgi og vores store fokus på sikkerhed og overvågning er dit kæledyr i trygge hænder.
Om kikkertsterilisation
Som udgangspunkt fjernes kun æggestokkene ved en kikkertsterilisation. Tæven og hunkatten kan efterfølgende ikke komme i løbetid. Der er ikke risiko for livmoderbetændelse, når først æggestokkene er fjernet.
Kan man fjerne livmoderen ved kikkertoperation?
Er der forandringer på selve livmoderen og er der betændelse, så kan vi muligvis fjerne livmoderen ved kikkertoperation. Så giver et ekstra lille hul i bughulen, da man er nødt til at lave en port mere. Hvorvidt vi kan fjerne livmoderen afhænger af, hvor stor og medtaget livmoderen er. Er den meget stor, er vi nødt til at operere på anden vis.
Pris på kikkertoperation
Selve operationen tager som regel lidt kortere tid end en almindelig sterilisation, og det kommer naturligvis også dyret til gode, at det skal være kortere tid i narkose. Til gengæld er der mere forberedelse til operationen, et større forbrug af operationsmaterialer og -udstyr samt en del mere rengøring af udstyr bagefter. Derfor er kikkertsterilisation også dyrere end en almindelig sterilisation. Se evt. vores prisliste.
På Randers Dyrehospital har vi udstyr, så vi kan operere hunde og katte ned til ca. 2-3 kg. Hvis du er i tvivl om dit dyr kan blive steriliseret ved kikkertoperation eller har andre spørgsmål til proceduren, så er du meget velkommen til at rette henvendelse til os.
Ved en kikkertsterilisation er der tre fagpersoner til stede: Dyrlægen, der udfører operationen, en veterinærsygeplejerske, som holder endoskopet og holder øje med skærmbilledet, og en anæstesiveterinærsygeplejerske, som på sin skærm hele tiden holder øje med, hvordan patienten har det under operationen.
Vil du have tips og viden om kæledyr? Tilmeld dig vores nyhedsmail:
Kaniner som kæledyr – hvad du bør vide
Urinvejsproblemer katte
Klar til operation
Hundeloven
Græsavn i hundepoter
Hedeslag hos katte
Hedeslag hos hunde
Hundeaftener 2024
Hundesalon på dyrehospitalet
TAND PLUS tilkøb tandrens til sundhedspakke
Flåter: Så er blodsugerne her igen
PRAKTISK INFORMATION
Kontaktinfo
Randers Dyrehospital
Kavalerivej 1
8930 Randers
Telefon: 86 42 15 13
Mail: info@randersdyrehospital.dk