fbpx
Behandlinger
Behandlinger

KIKKERTSTERILISATION

Der er mange fordele ved kikkertsterilisation 

Den mest synlige forskel på almindelig sterilisation og kikkertsterilisation er, at der kun efterlades to små sår ved kikkertsterilisation, hvorimod der ved en almindelig sterilisation typisk efterlades et operationssår på 5-10 cm afhængig af dyrets størrelse. Størrelsen på såret har ofte sammenhæng med mængden af smerter efterfølgende, og derfor oplever ejere ofte, at deres hund er hurtigere frisk og sig selv igen efter en kikkertsterilisation sammenlignet med en almindelig sterilisation. Dertil kommer, at det ofte er lettere at få et overblik i bughulen med et kamera sammenlignet med at åbne, da man kan komme rundt stort set alle steder.

Ved en kikkertsterilisation laver dyrlægen to små huller i bugen på ca. 1 cm hver. Herigennem føres der hhv. kamera og instrumenter, så man kan se nøjagtigt, hvad man laver inde i bughulen. Skal man se de samme ting ved en almindelig åbning til bughulen, skal man typisk lave en forholdsvis stor åbning, hvilket sjældent er ønskværdigt pga. smerterne, ophelingen af såret samt risikoen for forurening af såret. Når man er kommet ind i bughulen og fået et overblik, finder dyrlægen livmoderen og æggestokkene. Æggestokkene fjernes herefter med en forsigtig brænding af vævet omkring, så man sikrer sig, at der ikke er blødning i vævet efterfølgende. Når dette foretages, hægtes æggestokkene kortvarigt fast til siden af bughulen udefra, og derfor kan du opleve, at dit dyr har fået klippet pelsen af i en lille stribe op langs ribbenene i begge sider simpelthen for, at vi kan sikre et sterilt miljø, når vi trækker en nål igennem bugvæggen og ind i bughulen. Når æggestokkene er løsnet, trækkes de forsigtigt op igennem den lille åbning, der er lavet til instrumenterne, og herefter kan de små åbninger lukkes igen og operationen er overstået. De små sår lukkes typisk med sting inde i huden, så der er ikke noget, der skal fjernes efterfølgende.

Som udgangspunkt fjernes kun æggestokkene ved en almindelig kikkertsterilisation. Tæven kan ikke efterfølgende komme i løbetid og der er ikke risiko for livmoderbetændelse, når først æggestokkene er fjernet. Er der forandringer på livmoderen og den ikke er fyldt med betændelse, så er det muligt at fjerne livmoderen ved kikkertoperation. Så bliver der blot et ekstra lille hul i bughulen, da man er nødt til at lave en port mere.

Selve operationen tager som regel lidt kortere tid end en almindelig sterilisation, og det kommer naturligvis også dyret til gode, at det skal være kortere tid i narkose. Til gengæld er der lidt mere forberedelse til operationen, et større forbrug af operationsmaterialer og en del mere rengøring af udstyr bagefter, og derfor er kikkertsterilisation også dyrere end en almindelig sterilisation. Se evt. vores prisliste.

Vi anbefaler kikkertsterilisation, da det er mere skånsomt for dyrene, og de er typisk hurtigere ovenpå igen. Dyr, der er blevet almindelig steriliseret, har normalt brug for to slags smertestillende op til fire til fem dage mens dyr, der har fået en kikkertsterilisation som regel kan klare sig med en enkel slags smertestillende en til to dage.

På Randers Dyrehospital har vi udstyr, så vi kan operere hunde og katte ned til ca. 2-3 kg. Hvis du er i tvivl om dit dyr kan blive steriliseret ved kikkertoperation eller har andre spørgsmål til proceduren, så er du meget velkommen til at rette henvendelse til os.