KIKKERTOPERATION AF HUNDE OG KATTE
Med kikkertoperation og -undersøgelser kan vi på en meget skånsom måde at undersøge dyrenes organer, hvor det typisk kan være meget svært at se med det blotte øje.
Ører
Især hunde har desværre en tendens til at få nogle meget voldsomme øregangsbetændelser, hvor øregangene kan være fyldt med ørevoks og betændelse. Det kan være svært at komme til livs med almindelige øredråber derhjemme. På klinikken kan vi sætte et videoskop ned i ørerne, rense grundigt op og danne os et overblik over trommehindens tilstand.
Er der opstået mellemørebetændelse, er der mulighed for at gå ned med et videoskop og tage prøver fra mellemøret og rense evt. betændelse eller slim ud fra mellemøret.
Kattene – og nogle gange hundene – kan få polypper i ørerne, som efterfølgende giver øregangsbetændelse. Med et videoskop er der mulighed for at gå helt tæt på og få fjernet så meget som muligt af polypperne.
Næse- og svælg
Både næse og svælg kan være rigtig svære at undersøge med det blotte øje selv på et bedøvet dyr, da det er nogle meget små hulrum og mange ”hjørner”, hvor det er svært at kigge rundt. Med kikkert er det muligt at undersøge hele næsehulen, bagsiden af den bløde gane og svælget. En klassisk ting at finde her er græsstrå eller andre fremmedlegemer, som på mærkeligste vis har fundet vej helt op i næsehulen, hvilket er til stor gene for dyret. Vi har også mulighed for at udtage prøver til dyrkning og små biopsier, hvis der er noget, der har brug for at blive undersøgt yderligere.
Undersøgelser af næse og svælg bliver typisk kombineret med røntgenbilleder, så der dannes et grundigt overblik over dyrets luftveje.
Spiserør og mavesæk
Har man mistanke om, at der ligger et fremmedlegeme i spiserøret eller mavesækken, så er der mulighed for med en kikkert og de rette instrumenter, at gå ned og hente det op via spiserøret. Hvis det er muligt at hente op denne vej, så er det klart at foretrække, da dyret slipper for en større operation og efterfølgende restitution.
Er der mistanke til andre sygdomsfremkaldende tilstande i mavesækken, så undersøge via kikkert mavesækken og udtage eventuelle biopsier til nærmere undersøgelse.
Bughulen
Hvis der er brug for at kigge ind i bughulen, så er der ofte behov for at lave en åbning i bughulen på 5-15 cm afhængig af dyrets størrelse for at kunne se tilstrækkeligt. Med en kikkert er det muligt at kigge ind i bughulen med nogle meget små åbninger på ca. 1 cm. Det er langt mere skånsomt og mindre smertefuldt for dyret. Desuden er det faktisk også lettere at komme ind og se alle sider af organerne med en kikkert. Vi kan med kikkerten tage nogle illustrative billeder, som vi efterfølgende kan vise for at give en forståelse af, hvad vi har observeret. Desuden kan der udtages biopsier fra f.eks. lever og milt, hvis der er observeret forandringer eller blodprøver har vist forhøjede tal.
Med kikkertudstyr er det også muligt at sterilisere tæver og hunkatte.
Hvis en eller begge testikler ikke er faldet ned og fortsat ligger i bughulen, så er det også muligt med kikkert at gå ind i bughulen og finde dem og fjerne dem. Dette er en meget skånsom og smertereducerede metode, at behandle kryptorchide hunde på.
Blære og skede
Er der problemer med gentagne blærebetændelser, så kan det være en god ide at få undersøgt blæren med kikkert. Der kan både være polypper, misdannede urinveje, inflammationstilstande og knuder, som kræver videre udredning og behandling. En undersøgelse med kikkert kan give et godt indblik i, hvad der er på færde. Det er også muligt med kikkert at udtage biopsier fra blæren og urinrøret.
Er der mistanke om misdannelser i skeden, er det også muligt med kikkert at få klarlagt, om dette er korrekt.
Kunne dit dyr have brug for en af ovenstående undersøgelser så kontakt gerne Randers Dyrehospital for nærmere info og priser. Vi modtager også gerne henvisninger fra andre dyrlæger og sender gerne billeder og journal tilbage til egen dyrlæge.
Vil du have tips og viden om kæledyr? Tilmeld dig vores nyhedsmail:
Kaniner som kæledyr – hvad du bør vide
Urinvejsproblemer katte
Klar til operation
Hundeloven
Græsavn i hundepoter
Hedeslag hos katte
Hedeslag hos hunde
Hundeaftener 2024
Hundesalon på dyrehospitalet
TAND PLUS tilkøb tandrens til sundhedspakke
Flåter: Så er blodsugerne her igen
PRAKTISK INFORMATION
Kontaktinfo
Randers Dyrehospital
Kavalerivej 1
8930 Randers
Telefon: 86 42 15 13
Mail: info@randersdyrehospital.dk