Parvovirus

Udbrud af parvovirus i Randers

Parvovirus hos hunde: Vigtig viden for hundeejere

Vi har på Randers Dyrehospital desværre fået bekræftet, at 3 syge hunde, som vi har behandlet i december 2024, alle er inficeret med den smitsomme og potentielt dødelige parvovirus.

Alle hunde er under 1 år gamle og har fået deres grundvacciner som hvalpe.

Vi forbinder normalt parvovirus med blodig diarré, men her har opkast været det primære symptom.

Parvovirus er en alvorlig og meget smitsom sygdom, der rammer hunde og især hvalpe. Sygdommen kan være livstruende. Den kræver ofte intensiv behandling. Her kan du læse mere om, hvordan sygdommen smitter, hvilke symptomer, du skal være opmærksom på og hvad du kan gøre for at beskytte din hund.

Hvad er parvovirus?

Parvovirus er en virus, der angriber hundens mavetarmsystem. I nogle tilfælde også knoglemarven og immunsystemet. Det fører til voldsom diarré, opkast, dehydrering og i svære tilfælde sepsis (blodforgiftning). Uden behandling kan sygdommen hurtigt forværres og i værste fald være dødelig.

Hvordan smitter parvovirus?

Parvovirus smitter primært gennem afføring og opkast fra inficerede hunde. Den kan overleve længe uden for hunden – især i fugtige miljøer som bunker af blade, grene og anden vegetation. Den kan også være på skåle, tøj, sko og andre overflader, som har været i kontakt med smittede hunde. Selv indirekte kontakt med virussen kan føre til infektion.

En hund, der er smittet med parvovirus, kan udskille virus i op til 10-14 dage efter, at symptomerne er begyndt. I denne periode er hunden meget smitsom for andre hunde og bør derfor holdes isoleret.
Hunden kan begynde at udskille virus allerede 4-5 dage før de første symptomer viser sig.

Hvem rammes særligt?

  • Hvalpe: Hvalpe under 6 måneder er særligt udsatte, især hvis de ikke er fuldt vaccineret.
  • Uvaccinerede hunde: Hunde, der ikke er vaccineret eller kun delvist vaccineret, har en høj risiko for at blive smittet.
  • Større grupper af hunde: Hunde, der færdes i kenneler, hundepensioner eller hundeparker, er mere udsatte, fordi virussen let spredes blandt mange dyr.

Kan mennesker smittes med parvovirus?

Nej, parvovirus hos hunde smitter ikke mennesker. Der findes andre typer parvovirus, som kan ramme mennesker, men de er ikke relateret til hundens parvovirus.

Hvilke symptomer skal du være opmærksom på?

De mest almindelige symptomer på parvovirus hos hunde inkluderer:

  • Voldsom, ofte blodig diarré
  • Gentagne opkastninger
  • Træthed og svaghed
  • Tab af appetit
  • Feber eller undertiden lav kropstemperatur
  • Hurtigt vægttab og dehydrering

Hvis du oplever en eller flere af disse symptomer hos din hund, skal du straks kontakte en dyrlæge. I nogle tilfælde starter sygdomsforløbet eksempelvis med opkast, og diarreen kommer først efter flere dage.

Hvad kan man gøre for at forebygge / minimere risikoen?

  • Undgå områder, hvor der er mistanke om smitte.
  • Fjern synlig afføring samt bunker af blade og grene.
  • Mistænkte områder kan desinficeres ved at hælde kogende vand over dem.
  • Generel rengøring kan foretages med produkter som klorin, Rodalon eller VirkonS for at reducere risikoen for smitte.

Hvad skal man gøre, hvis man har mistanke om smitte?

  1. Søg dyrlægehjælp: Hvis du har mistanke om, at din hund har parvovirus, er det afgørende at søge dyrlægehjælp med det samme. Tidlig behandling kan redde hundens liv.
  2. Isolér din hund: For at forhindre smittespredning bør en syg hund holdes isoleret fra andre hunde.
  3. Rengør miljøet: Rengør grundigt alle områder og genstande, hvor en smittet hund har opholdt sig. Brug desinfektionsmidler, der er effektive mod parvovirus.

Hvordan beskytter du din hund mod parvovirus?

Den bedste måde at beskytte din hund på er gennem vaccination. Vaccination beskytter ikke 100%, men kan mildne sygdomsforløbet, og hæmme smittespredning.Vaccinen gives normalt som en del af hvalpens grundvaccinationer og efterfølgende som en booster efter dyrlægens anbefaling.  Sørg også for at undgå kontakt med ukendte hunde eller områder, hvor mange hunde færdes, indtil din hvalp er fuldt vaccineret.

Anbefaling vedrørende vaccination mod parvovirus

Hvis din hund er over 6 måneder gammel og ikke er blevet vaccineret siden hvalpevaccinationen, anbefales det at give en ekstra vaccine for at øge beskyttelsen mod parvovirus.
De fleste voksne hunde har modtaget en booster-vaccine omkring 12-månedersalderen.

Til opdrættere:

Hvalpe under 8 uger kan vaccineres med en særlig vaccine mod parvovirus allerede fra 4-ugersalderen. Dette kan være særligt relevant i miljøer med øget smitterisiko.

Parvovirus er alvorligt, men med den rette forebyggelse og hurtig behandling kan de fleste hunde komme sig. Kontakt os, hvis du har spørgsmål om vaccination eller mistanke om smitte.

Læs i Din Avis Randers: 3 hunde svæver mellem liv og død – Smitsom virus i omløb

Læs i Randers Amtsavis (for abonnenter): Alvorlig hundevirus brudt ud i Randers