Narkose

Vi sørger for sikker og korrekt narkose

Vores patienter er så heldige, at vi har en fagveterinærsygeplejerske i anæstesi på Randers Dyrehospital. Anæstesi er et andet ord for narkose eller bedøvelse, og nu tænker du måske ‘Bedøvelse? Er det ikke bare et lille prik og så sover patienten?’

Nix! Det er faktisk ret vildt, hvor meget overvågning og viden det kræver at sikre, at kæledyr kommer bedst muligt igennem et narkoseforløb. Vores veterinærsygeplejerske Mette har specialiseret sig inden for feltet, og hun fortæller med stor dedikation (hold nu fast, for det er langt, men også spændende):

Under en narkose holder vi nøje øje med dit dyr og hjælper det med at komme bedst muligt igennem forløbet! Patienten bliver opkoblet til overvågningsapparater, som hele tiden giver os en masse viden om, hvordan dyrets tilstand er. Vi måler bl.a.:

• Puls (hjertefrekvens), som bruges til at overvåge ændringer i dyrets kredsløb, i tilfælde af fx smerteudbrud eller forværring af tilstand.

• Iltmætning. Hvor god er dyret til at ilte blodet? Optagelsen af ilt er afgørende, da for ringe iltmætningsprocent kan resultere i organskader.

• CO2 måling og respirationskurver, som fortæller hvor hyppigt og effektivt dyret trækker vejret. Det er ikke ligegyldigt om dyret har en hurtig overfladisk vejrtrækning, eller om den trækker vejret langsomt og dybt. Effektiviteten har stor betydning for udskiftning af ilt, da gammel og brugt luft, skal skiftes ud med ny og frisk tilført ilt.

• Blodtryk. Hvordan er trykket inde i dyrets blodkar? Med dette parameter har vi mulighed for at hjælpe patientens kredsløb og holde øje med evt. ændringer. Dette er bl.a. relevant for at passe på patientens nyrefunktion, da den er afhængig af blodgennemstrømningen.

• Temperatur. Dyrets varme er vigtig for at opretholde et sundt kredsløb. Når et dyr bedøves, fratages dets evne til at selv opretholde dens ideelle kropstemperatur. Derfor hjælper vi med tæpper, varmepuder, strømper på poterne, opvarmet væske osv.

• Ilt og inhalationsgasser. Under hele forløbet vil dyret være koblet op til et anæstesiapparat, som konstant forsyner med frisk ilt og inhalationsgas i kontrolleret doseringer.

Der bliver under hele narkoseforløbet noteret anæstesijournal, som bliver arkiveret i dyrets journal. Det er vigtig viden, som vi kan bruge, hvis dyret skal bedøves igen på et senere tidspunkt.
____________
Hvis du har spørgsmål til anæstesi, så ta’ endelig fat i Mette!